Contact

Wiki

Wiki is afgeleid van Wikipedia. Wikipedia is een gratis online encyclopedie. Het verschil met een “klassieke” encyclopedie is de mogelijkheid voor gebruikers om zelf artikelen toe te voegen of te wijzigen.

Waar een klassieke encyclopedie te ontsluiten is door een term alfabetisch op te zoeken, is een Wikipedia alleen te doorzoeken door een zoekterm in te geven, of door op de links in een onderwerp te klikken. Doorgaans kan men direct klikken op veel van de termen die bij een bepaald onderwerp genoemd zijn en ook in de Wikipedia voorkomen.

Wikipedia is een manier om zeer snel informatie te vinden over een onderwerp en het gebied daaromheen. De naam wiki komt uit Hawai en betekent zo veel als “snel” of “super snel”.

Naast een zeer bruikbare encyclopedie is de structuur van een wiki inmiddels door veel partijen in gebruik genomen als hulpmiddel om documentatie van projecten of processen voor iedereen eenvoudig toegankelijk te maken.

De uitgangspunten van een wiki (de netwerkstructuur en de door gebruikers toegevoegde informatie) is typisch voor een web 2.0 applicatie.