Contact

Tags: Webapplicatie | WordPress

Een REST API ontwikkelen met WordPress?

Binnen de (Open Source) CMS wereld is er geen enkel platform zo groot als WordPress. Hoe je ook over dit platform denkt, met een marktaandeel van 60% moet je serieus kijken naar de mogelijkheden.

Dat WordPress een goede keus is voor het ontwikkelen van informatieve websites mag bekend zijn. Echter voor het ontwikkelen van complexere websites of webapplicaties kent het systeem technische beperkingen en biedt het gebruik van bijvoorbeeld een (Open source) framework voordelen.

Website laten maken?
Lees meer over WordPress

Gelukkig staat de ontwikkeling van het WordPress niet stil en met de laatste versies is er de nieuwe toevoeging in de vorm van een REST API gedaan. Hierdoor is WordPress in een klap een stuk geschikter geworden als back-end oplossing (CMS) voor diverse weboplossingen en (web)applicatie development.

Functies van de WordPress REST API

Een REST API is een interface waardoor verschillende diensten – onafhankelijk van de programmeertaal – kunnen communiceren met een systeem. Hierbij kan afhankelijk van de instellingen informatie worden opgehaald of worden gewijzigd.

In het geval van WordPress kunnen middels de WordPress REST API op dit moment verschillende soorten objecten, waaronder berichten, pagina’s, opmerkingen worden opgehaald en worden gewijzigd.

Mogelijkheden van de WordPress REST API

De kern van de invoeging van de REST API is dat WordPress volledig los te koppelen is van het ingebouwde PHP en template systeem.

Veel mensen zijn al bekend met de werking van WordPress, door gebruik te maken van de API kan middels de voor hen bekende interface ook informatie gestuurd worden naar andere applicaties. Dit kan bijvoorbeeld een HR systeem voor het beheren van vacatures zijn.

Andersom wordt het ook mogelijk om informatie uit andere services en diensten te sturen naar WordPress.

De REST API opent ook de mogelijkheid om WordPress te gebruiken als beheerinterface van Mobiele Apps. Door de WordPress REST API als end-point in je App te gebruiken, kan de informatie uit de WordPress back-end direct worden weergegeven in een Native Mobile App.

Bovenstaande zijn slechts enkele mogelijkheden. De WordPress REST API is ondertussen ontwikkeld naar versie 2.0, en is daarmee een vast onderdeel van het WordPress Platform geworden.

Naar ons idee kan het een goede oplossing zijn als basis voor het ontwikkelen van (web)applicaties, complexere websites en beheer interfaces voor het aansturen van Native Apps.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Heb je een vraag, een plan, of een probleem? Laten we het er eens over hebben!
Neem gerust contact met ons op voor een gesprek, een offerte of een kop koffie!

Bel: +31 (0)10 425 58 54 of maak gebruik van onderstaand formulier.