Contact

Tag: WordPress

Wel of geen page builder plugins gebruiken in WordPress

Wij krijgen steeds vaker de vraag en zie ook bij andere partijen dat WordPress websites gebruik maken van / volledig werken met zogenaamde page builder plugins.

Website laten maken?
Lees meer over WordPress

Deze page builder plugins bieden jou als gebruiker de mogelijkheid om binnen het textveld van de pagina zelf layouts aan te maken met vlakken in rijen en kolommen. Vervolgens kan je deze vlakken vullen met verschillende items als slideshows, geanimeerde koppen, grafieken enz.

Deze page builders bieden jou als gebruiker veel vrijheid en en oneindig veel opties om je pagina te vullen.

Voor wie zijn page builder plugins bedoeld?

Page builders bieden een uitkomst voor ontwerpers en beheerders van WordPress websites die minder bedreven zijn in coderen.

Je hoeft namelijk geen enkele regel code te kunnen schrijven om toch een layout te kunnen samenstellen*. Daarbij worden de page builder plugins geleverd met een gebruiksvriendelijke, meestal drag & drop, interface om diverse widgets in de tekst te plaatsen.
Daarnaast kennen veel page builder plugins ook een front-end editor. Dit betekent dat je de opmaak direct in je website layout kan wijzigen.

* Een groot gedeelte van de CSS (de opmaakcode) wordt met de page builder plugin meegeleverd, dat wil echter niet zeggen dat deze ook altijd helemaal goed samenwerkt met de bestaande code. Daarnaast zal je vaak ook iets moeten toevoegen / ontwikkelen zodat diverse functionaliteiten er op de pagina uitzien alsof ze binnen jouw vormgeving horen.

De nadelen van een Page builder plugin.

Het grootste nadeel is dat de plugin extra HTML en shortcodes wegschrijft tussen je tekst. Deze die extra code blijft altijd staan. Ook als je de plugin de-installeerd.

  • Deze extra code verschijnt dus ook in RSS / JSON wanneer je die aanbiedt.
  • Stuur je met je website ook je native app aan middels de REST-API? Voordat je het weet stuur je deze extra opmaak hier ook heen.
  • Als je je website wil voorzien van een nieuwe vormgeving dan moet je eerst door alle pagina’s heen om deze weer “schoon” te maken voordat je de content in een nieuwe vormgeving kan implementeren. Dit is voor een website met een paar pagina’s geen probleem, maar voor een corporate website met 100+ pagina’s of een website zoals Hebban met 600.000+ pagina’s wil je dit echt niet.

Naast bovenstaande kan je het als een nadeel beschouwen dat beheerder(s) veel opmaak vrijheid krijgen. Dit is met name in redactionele omgeving waarbij het voornamelijk om de inhoud gaat niet wenselijk. Bied je beheerders wel de vrijheid dan is het verstandig om hier goede afspraken over te maken. Net als de afspraak dat bepaalde lettertypes niet gebruikt worden.

Waar is een page builder plugin wel geschikt voor?

Hoewel je veel mogelijkheden van een page builder plugin kan je ondervangen door het maken van goed ontworpen templates en template functionaliteiten in het WordPress CMS kan een page builder plugin voor het maken van specifieke landingspagina’s een uitkomst bieden. Ze bieden aanvullende vrijheid en opties die je wellicht nog niet in de ontwerpfase bedacht had.

Wil je een WordPress website laten maken?

Laten we het er eens over hebben!
Neem gerust contact met ons op voor een gesprek, een offerte of een kop koffie!

Bel: +31 (0)10 425 58 54 of maak gebruik van onderstaand formulier.